Friday 11 December 2015

Happy happy happy, in my jammies

Sunt tare incantata. Vi s-a intamplat sa va treziti si viata sa para atat de simpla si frumoasa? Sa aveti un zambet senin pe chip si totul sa fie asa cum trebuie?
Mie da. Am momente in care totul pare usor ca un fulg, iar alteori, fulgul devine sinistru de greu si atunci cad in gol. In acele clipe mai putin bune, imi place sa-mi imbrac pijamaua preferata (indecent de comoda) si sa ma cuibaresc in pat, motata, eliberata de machiaj, sutien sau tocuri, si de absolut orice alta constrangere. Sa stau intre paturicile mele pufoase, sa-mi pun un film preferat, sa consum 3500 de calorii -chipsuri, ciocolata, rontanele, jeleuri si tot felul de alte varietati- si sa nu spal vasele.

Lumea are impresia ca femeile nu-s oameni. O sa radeti. Cum "nu sunt oameni??". Pai da. Pentru ca tot noi am ridicat stacheta crezandu-ne Femei Fantastice.
Noi suntem cele care au pretentiile extrem de ridicate de la persoana noastra, nu societatea, barbatii, familia. Nu. Este vina noastra pentru ca ne punem singure bete in roate, fara sa ne dam seama ce stress ne provocam. Iti doresti ca tu, iubita, mama, femeie fara cusur si fara greseli, sa te porti mereu adecvat chiar daca mai ai cateodata si zile proaste in care pur si simplu-ti vine sa injuri la fiecare 3 secunde. Sa arati ca o diva, chiar daca ti-ai petrecut ultimele 2 ore in bucatarie gatind si simti ca te prelingi pe podea, sa ai un trup perfect chiar daca lucrezi 50 de ore pe saptamana si nu prea ai timp de sala, sa te astepti sa dai randament de 1000% la munca dupa o noapte alba,etc. Daca ganditi asa, nu sunteti singurele. Dar nu-i tocmai corect.
 Daca spuneti "pai trebuie sa fiu perfecta pentu iubitul/sotul meu"-gresit! Alta capcana in care ne impiedicam. Barbatul de langa noi, da, isi doreste o femeie frumoasa, aranjata, sexy. Doar ca acel barbat nu vrea sa stea langa o tipa artificiala, ci mai degraba langa o femeie fericita. Sesizati diferenta? Noi ne stresam de ceea ce credem ca gandesc ei ("Sper sa nu se vada cele 15 grame pe care le am pus pe mine!" sau "Aualeu, mi s-a dus 1 milimetru de oja de pe unghie, sper sa nu creada ca oi fi vreo neingrijita!!" sau "Mi-a aparut un cos razlet pe frunte, sper ca l-am mascat bine cu fond de ten,..dar uite, ca priveste fix acolo...sigur se uita la el, Doamne... sunt hidoasa si el stie asta!!").
Daca vrem sa stam intr-o seara oarecare intr-o pijama comoda, e ok. Atata timp cat nu devine un obicei fata de domnii din viata noastra (e o linie fina aici, intre a fi ok tu cu tine si neglijenta fata de tine insati, mai ales cand ai barbatul langa; evitati extremele. Voi intra in detalii despre asta intr-un articol nou, momentan ne focusam pe noi).
Nu suntem roboti si nici perfecte si cred ca fiecare, la un moment dat, a picat in capcana lui "trebuie sa...".
Ce e de facut ? Simplu.
Daca nu avem chef sa mai mergem la o intalnire, solutia este sa o amanam. Daca n-avem dispozitie de musafiri, le spunem direct (stiu ca unele dintre voi au dificultate in a spune ce-si doresc, de cele mai multe ori sacrificandu-se pentru o promisiune sau un grup de oameni apropiati, insa nimeni nu este mai important decat propria persoana!). Daca nu vrem sa raspundem la mail sau telefon, dam telefonul pe silent. E greu sa refuzam anumite angajamente, dar nu imposibil. Haideti sa ne punem pe noi pe primul loc.
Nu avem chef de munca ? Um... Aici e mai complicat, eu as spune "chiulim!" insa nu stiu daca voi puteti face asta, daca da, super! Chiuliti! Macar o data la cateva luni. E ca si in copilarie cand eram racite si ramaneam acasa, in diminetile acelea ploioase de toamna si ne bucuram parca si mai mult, cand stiam ca ceilalti colegi erau la ore, iar noi ne uitam la desene, in paturile noastre calde. Nu trebuie sa jucam mereu dupa reguli, eu chiar recomand sa le mai incalcati din cand in cand.
 Ideea este sa nu facem nimic din ce nu ne dorim sa facem.Nu "trebuie sa..."nimic.
Putem sa mancam o punga de chipsuri, sau un KFC din cand in cand, fara a ne mai invinovati asa de aspru.
Punand atata presiune, avem de la noi niste asteptari supraumane. Pentru ca ne raportam la fetele din reviste, la vedetele acelea sclipitoare, cu vietile lor "perfecte". Insa uitam sa cercetam cum arata acestea in viata de zi cu zi, uitam sa ne spunem ca si ele sunt niste femei normale la fel ca si noi, uitam sa realizam ca pozele lor sunt photoshopate, ca isi petrec jumatate din viata la sala sau ca au o armata de stilisti in spate si tone de bani de investit in imaginea lor (sa-mi aduceti aminte sa scriu un articol despre cum sa arati extra bogata si stilata, cu un buget limitat!).
Si noi, vrem sa copiem o himera oarecare vazuta la tv, ajungand sa fim false, uitand ce ne place, ce ne deosebeste pe noi de restul, ce ne face sa fim unice.
Si ce daca avem colacei? Ii dam jos!
Si ce daca suntem triste? Plangem la un film siropos, citim ceva ce ne inspira, ne luam cateva zile pentru sufletul nostru si ne regasim.

Enjoy the moment, ladies. Bucurati-va de ciocolata si de pijamaua voastra sau de faptul ca azi nu facem nimic si nu mai incercati sa fiti perfecte, pentru ca, asa ceva nu exista decat in fantezia noastra.

Stay beautiful!

Cu drag,

Sophie

No comments:

Post a Comment